Roermond – Landbouwhuis

Het kunstwerk verbeeldt de geschiedenis van het gebouw het Landbouwhuis aan de Godsweerdersingel in Roermond. Na een interne verbouwing in 2011 heeft de Rabobank Roermond/Echt e.o. het kunstwerk geschonken aan Stichting Beesels Keramisch Erfgoed Beesel.

  • De zusters zijn van de kloosterorde Ursulinen. Zij waren vanaf de 16e eeuw de eerste bewoners van het gebouw: het voormalige Ursulinen klooster. Zij gaven er onderwijs.
  • De schutters, militairen ofte wel Franse grenadiers symboliseren de Franse overheersers die de zusters Ursulinen in de 18de eeuw uit het gebouw verdreven.
  • Het rijtuig of koets op het 3de tableau staat symbool voor de welgestelde buurt en ook de bemiddelde familie Milliard, die het statige pand tot aan het eind van de 19de eeuw bewoonden. Aan de Steegstraat en de nabijgelegen Swalmerstraat getuigen nu nog heel veel Porte Cochère’s van dit rijke verleden.
  • Een van de bewoners was rechter Strens die op het middelste tableau staat afgebeeld, geflankeerd door een grote meiboom: symbool voor de vruchtbaarheid en dat is weer terug te voeren op de landbouw.
  • Tenslotte de grote stier en korenaar, beiden gepresenteerd op de reikende handpalm in het rechtse tableau, symboliseren de revenuen van het landbouwkundige-onderwijs en de financiële diensten zoals die jarenlang vanuit dit gebouw aan de landbouwers uit de omgeving werden gegeven.
    Samen met de twee munten in het middelste paneel verwijzen ze naar de laatste twee gebruikers van het gebouw in de 20ste eeuw: de LLTB en de Rabobank.
Erfgoed
SBKE-nummer 10838-10219
Atelier St. Joris
Type kunstwerk Wandreliëf
Functie
Voorstelling Geschiedenis Landbouwhuis Roermond
Ontwerper/maker Piet Schoenmakers
Materiaal/glazuur Steengoed
Afmetingen ca 200cm
Jaar van Productie 1980
Bijzonderheden Het kunstwerk heeft in 2016 in Beesel een nieuwe plek gekregen.
 
Locatie
Plaats Roermond
Provincie Limburg
Adres Godsweerdersingel
Coördinaten
Gebouw/locatie Landbouwhuis
Openbaar/toegankelijk Nee
Toestand
Laatst bezocht juni 2010
Bijdrage
Foto’s Archief Erik Driessen

Stichting Beesels Keramisch Erfgoed

Contact

info@sbke.nl
Ruys van Splintersingel 13
5954 BL Beesel
IBAN: NL20 RABO 0121 5396 28

© Copyright SBKE