Kunstwerk aan de Drakebòch

Dit keramische kunstwerk sierde jaren lang de entree van het voormalige Rabobank Regiokantoor aan de Steegstraat 5 in Roermond, in de volksmond het Landbouwhuis genoemd.
Het kunstwerk vertelt over de geschiedenis van het gebouw.
Omdat het gebouw in 2012 is gerenoveerd en er geen geschikte plek meer voor het kunstwerk was, heeft de directie van de Rabobank besloten om het kunstwerk aan SBKE te schenken.
SBKE heeft de schenking met dankbaarheid aangenomen en in 2014 het kunstwerk in het centrum van Beesel een nieuwe plek gegeven.

In de nieuwe strekkende compositie op de speciaal daar voor ontworpen muur heeft het kunstwerk een geheel nieuwe uitstraling gekregen.

Het kunstwerk is in 1979 door Piet Schoenmakers in opdracht ontworpen en gemaakt in het keramische atelier van St Joris.

Piet Schoenmakers was de “huis” kunstenaar en artistiek leider in het atelier. Piet Scoenmakers is heel erg productief geweest: heel veel monumentale kunstwerken van zijn hand sieren nog vele openbare ruimten in binnen en buitenland. Ook in Beesel zijn de werken van Piet Schoenmakers goed vertegenwoordigd.
Het bijzondere van dit kunstwerk is dat, in tegenstelling tot veel van zijn gestileerde en soms ook abstracte werk, het nu een heel figuratief werk betreft.

Het kunstwerk bestaat uit 5 afzonderlijke tafereeltjes die samen de geschiedenis van het Landbouwhuis in Roermond vertellen. Het is in opdracht van de lokale Rabobank filialen gemaakt als geschenk voor het Rabobank Regiokantoor.
De tafereeltjes zitten vol met symboliek die de eeuwenoude verwevenheid van het gebouw met o.a. religie, landbouw, onderwijs en handel aangeven. Ook de roots van de Rabobank (voormalige Boerenleenbank) zijn er in terug te vinden.

Allereerst zijn er de nonnen:
Zusters van de kloosterorde Ursulinen. Zij waren vanaf de 17e eeuw de eerste bewoners van het gebouw: het voormalige Ursulinen klooster. Zij gaven er onderwijs. En wij menen in de zuster links op tableau Zr. Ursula te herkennen.

De schutters op het tweede tableau:
Deze militairen oftewel de Franse grenadiers symboliseren de Franse overheersers die in de 18de eeuw de zusters Ursulinen uit het kloostergebouw verdreven.

Koets:
Het rijtuig of koets op het 3de tableau staat ongetwijfeld symbool voor de welgestelde buurt en de bemiddelde familie Milliard, die het statige pand tot aan het eind van de 19de eeuw bewoonden. Aan de Steegstraat en de nabijgelegen Swalmerstraat getuigen nu nog heel veel Porte Cochères van dit rijke Roermondse verleden.

Rechter Strens:
Een van deze bewoners was rechter Strens, waarvan we vermoeden dat hij op het middelste tableau staat afgebeeld, geflankeerd door een grote meiboom: symbool voor de vruchtbaarheid en dat is weer terug te voeren op de landbouw.

Tenslotte de grote stier en korenaar:
Beiden gepresenteerd op een reikende handpalm in het rechtse tableau. Ze symboliseren de revenuen van het landbouwkundige-onderwijs en financiële diensten, zoals die jarenlang vanuit dit gebouw aan de landbouwers uit de omgeving werden gegeven.
Samen met de twee munten in het middelste paneel verwijzen ze dus naar de laatste twee gebruikers van het gebouw in de 20ste eeuw: de LLTB en de Rabobank.

Stichting Beesels Keramisch Erfgoed

Contact

info@sbke.nl
Ruys van Splintersingel 13
5954 BL Beesel
IBAN: NL20 RABO 0121 5396 28

© Copyright SBKE