19 juni 2022

Expositie Beesels keramiek.

Deze eerste expositie in Museum Beesel vertelt in woord en beeld in chronologische volgorde het verhaal van de productie van sierkeramiek in de ateliers van St. Joris en Loré.
Naast de vele voorbeelden van, de voor St. Joris zo typische, zoutverglaasde sierkeramiek worden er ook voorbeelden van onverglaasde kunstproducten, gemaakt in de jaren dertig bij de start van het Terraco atelier, geëxposeerd.
Meer dan 80 unieke Beeselse kunstproducten zijn er op fraaie wijze tentoongesteld. Variërend van religieus en profaan en van gebruiksgoed, heiligenbeelden, rijk gedecoreerde vazen, plaquettes en wandreliëfs tot moderne tuinplastieken.

Veel kunstenaars die in de Beeselse ateliers hebben gewerkt, zijn vertegenwoordigd.
Zo is er uit de begintijd van het St. Joris atelier werk van onder andere Edmund Wessling, Leo Jungblut, Charles Grips te bewonderen. Maar ook van de Roermondse kunstenaars zoals Piet Schoenmakers, Jules Rummens, Joep Thissen, Frans Lommen, Mathieu Boessen, Jan Lücker en Ton van de Rotten is er werk te zien.
Natuurlijk zijn ook ‘Beeselse’ kunstenaars vertegenwoordigd.
Zo zijn er kunstwerken te zien van Louis Konickx, Lambert Driessen, Louis Thijssen, Mariet Konings en Sef Crompvoets die met hun ontwerpen ook prominent vertegenwoordigd waren in de St. Joris-kunstcatalogus.

Bijzonder is dat van enkele kunstenaars kunstproducten worden geëxposeerd die ze voor St. Joris en later ook voor Loré hebben gemaakt. Zoals van  Joep Thissen de klassiek gedecoreerde vazen die hij voor St. Joris maakte en de sprekende rood/zwarte vazen en sierschotels in sgrafitto techniek die hij voor Loré vervaardigde.
Mathieu Camps met modern organisch gietwerk en Rodolfo Gonzalez Mele met stoere vazen en kruiken luiden bij Loré uitbundig de jaren zeventig in.

Een bezoek aan deze expositie is uitstekend te combineren met een wandeling door het centrum van Beesel. Het ‘Keramisch Ommetje‘, verkrijgbaar in het museum, leidt U dan langs de vele voorbeelden van monumentale kunstkeramiek zoals die ook bij St. Joris en Loré werd gemaakt.

 

Het museum is tot en met september geopend op de zaterdagen van 14.00 uur tot 17.00 uur en op zondagen van 11.00 uur tot 17.00 uur.
De entree is gratis.
Vanwege de trappen voor de ingang is het museum helaas niet voor iedereen gemakkelijk toegankelijk.

Stichting Beesels Keramisch Erfgoed

Contact

info@sbke.nl
Ruys van Splintersingel 13
5954 BL Beesel
IBAN: NL20 RABO 0121 5396 28

© Copyright SBKE