1 december 2022

Expositie kerstgroepen in Beesel

Tijdens de kerstmarkt en rond de kerstdagen zijn er in de St. Gertrudiskerk in Beesel en in Museum  Beesel diverse kerstgroepen te bewonderen.

In de St. Gertrudiskerk zijn vier kerstgroepen opgesteld.
Heel bijzonder dit jaar is een unieke kerstgroep die de Beeselse kunstenaar Louis Thijssen in 1953 maakte in het keramisch atelier van St. Joris voor de congregatie van de Sacramentijnen in Nijmegen. De Stichting Beesels Keramisch Erfgoed ontdekte deze groep door een tip van een in Nijmegen woonachtige oud inwoner van Beesel. De congregatie heeft de kerstgroep voor deze kerstdagen beschikbaar gesteld aan SBKE om in de St. Gertrudiskerk te exposeren.

In de stal van Bethlehem staat een heel mooie kerstgroep die de Roermondse kunstenaar Piet Schoenmakers in de jaren vijftig van de vorige eeuw heeft ontworpen voor St. Joris in Beesel. Omdat de oorspronkelijke mallen van deze groep nog werden gevonden konden vrijwilligers van SBKE de beelden op authentieke wijze reproduceren.

Verder pronkt er een unieke kerstgroep die de Roermondse kunstenaar Joep Thissen in de jaren vijftig van de vorige eeuw maakte in het atelier van St. Joris in Beesel. Enkele jaren geleden heeft SBKE deze originele groep in langdurige bruikleen gekregen van Lyceum Schöndlen in Roermond.

Heel fraai is ook de traditionele kerstgroep met van stof vervaardigde beelden. Die zijn een aantal decennia geleden gemaakt door enkele Beeselse parochianen onder leiding van Mia Hoogenboom.  Ze zijn speciaal voor deze gelegenheid weer van zolder gehaald. In een uitbundig groen decor brengen ze de sfeer van de jaren zeventig en tachtig weer terug in de kerk.

Museum Beesel
In het museum exposeert SBKE een aantal keramische kerstgroepen uit de keramische ateliers van Beesel. Er zijn groepen te zien van o.a. Edmund Wessling, Albert Meertens Joep Thissen en Jan Lücker.

De kerk is open tijdens de Kerstmarkt op zondag 11december van 12.00 tot 17.00 uur en verder op alle zon- en feestdagen tot en met nieuwjaarsdag.
Het museum is open op 11, 18 en 26 december van 14.00 tot 17.00 uur.
Entrée vrij

Stichting Beesels Keramisch Erfgoed

Contact

info@sbke.nl
Ruys van Splintersingel 13
5954 BL Beesel
IBAN: NL20 RABO 0121 5396 28

© Copyright SBKE