10 augustus 2024

Kunstwerk ‘Isidorus’ van Jules Rummens opnieuw geplaatst en onthuld

Na enkele omzwervingen is het keramisch reliëf ‘Isidorus‘ op een nieuwe definitieve plek in het centrum van Beesel geplaatst. Het kunstwerk is in 1960 in opdracht van de toenmalige Boerenleenbank gemaakt door Jules Rummens in het atelier van Loré. Het wandbeeld sierde jarenlang de entree van het bankgebouw aan de Markt in Beesel.
Op het kunstwerk verwijzen de ploegende boer en korenaren naar de clientèle van de bank en samen met het kruis ook naar de Heilige Isidorus; patroonheilige van de boeren. Uiteraard ontbreekt de Beeselse draak niet in de gestileerde compositie.

Nadat het bankgebouw die functie verloor heeft het reliëf vanaf 2006 enkele jaren in de hal van ’t Aad Raodhoes gehangen en vervolgens enige tijd in een van de nissen aan het kerkplein. Daar moest het in 2021 plaatsmaken voor de drie ‘Spoorzoeker’-reliëfs van Joep Thissen.
Op zoek naar een geschikte en openbare locatie voor het kunstwerk is gekozen voor Hoeve De Bongerd, in het centrum aan de markt in Beesel en op oogafstand van de oorspronkelijke plek.

Enkele vrijwilligers hebben het kunstwerk daar op zaterdagochtend 10 augustus aan de gevel bevestigd. Om 15.00 uur is het kunstwerk onder toeziend oog van alle SBKE-vrijwilligers, door projectleider Wim Storms en pandeigenaar Roger Hermans onthuld. Het prachtige kunstwerk van Jules Rummens kan nu weer door iedereen op elk moment van de dag bewonderd worden.

Stichting Beesels Keramisch Erfgoed

Contact

info@sbke.nl
Ruys van Splintersingel 13
5954 BL Beesel
IBAN: NL20 RABO 0121 5396 28

© Copyright SBKE