13 augustus 2022

Reis door de rijke keramische historie in het Beesels museum.
De Stichting Beesels Keramisch Erfgoed geeft momenteel een inkijk in de rijke historie van de keramische kunst uit de ateliers van St. Joris en Loré. De expositie is te zien in het museum in Beesel.

Aan de hand van exclusieve keramische voorwerpen en verhalen over de geschiedenis van de ateliers biedt de expositie de bezoeker een interessant beeld van hoe de keramische kunst zich vanaf 1937 in Beesel heeft ontwikkeld.

Tot de geëxposeerde siervoorwerpen behoren markante religieuze  beelden, gebruiksvoorwerpen en moderne objecten uit de voormalige ateliers van St. Joris, vaak te herkennen aan de karakteristieke zoutglazuur.  Daarnaast is er een rijke collectie siervoorwerpen te zien die in het atelier van Loré zijn gemaakt, zoals de kenmerkend gegraveerde en gekleurde wandborden en de kunstzinnig ontworpen voorwerpen voor seriematige productie.

De keramische ateliers in Beesel wisten veel gerenommeerde kunstenaars aan zich te binden die mede bepalend waren voor de nationale en internationale bekendheid van St. Joris en Loré, onder wie kunstenaars waarvan thans werk is te zien in het museum.

De getoonde collectie in het museum bestaat uit werk van:
Mathieu Boessen,  Matt Camps,  Sef Crompvoets, Lambert Driessen, Charles Grips,  Theo Hoitink, Vassil Ivanhoff,  Leo Jungblut, Louis Konickx,  Mariet Konings, Frans Lommen, Jan Lücker, Lou Manche, Rodolfo Gonzalez Mele, Ton van de Rotten, Jules Rummens, Piet Schoenmakers, Louis Thijssen, Joep Thissen, Edmund Wessling.

Openluchtmuseum
De bezoeker kan zijn reis door de rijke keramische historie vervolgen met een wandeling (een keramisch ommetje) langs de vele monumentale kunstwerken uit de Beeselse ateliers.

Zo biedt SBKE in Beesel een unieke combinatie van keramische kunst aan: in het museum en monumentale keramische kunst in de open lucht.   

Stichting Beesels Keramisch Erfgoed

Contact

info@sbke.nl
Ruys van Splintersingel 13
5954 BL Beesel
IBAN: NL20 RABO 0121 5396 28

© Copyright SBKE