16 maart 2020

Meisje met hoed – Truus Coumans

Het beeldje komt uit de nalatenschap van de in 2019 overleden Limburgse kunstenares Truus Coumans. De familie Coumans schonk het beeldje aan onze stichting.

Kunstenares Truus Coumans uit Haelen – vermaard om haar figuratieve kunst – maakte dit beeldje in de vroege jaren zestig van de vorige eeuw, als oefening in het atelier van St. Joris. Daar kreeg ze les in pottenbakken van de Franse kunstenaar Vassil Ivanoff. In een ‘verloren’ uurtje heeft Coumans dit beeldje geboetseerd en vervolgens op de stapel afvalklei geplaatst, in de veronderstelling dat het ‘oefenbeeldje’ samen met het andere klei-afval wel weer in de kleimolen terecht zou komen.
Echter een van de medewerkers uit het atelier heeft het beeldje van de afvalstapel gehaald, met glazuur beschilderd en in de oven gezet.
Tot grote verrassing van Truus Coumans kreeg ze het beeldje enkele dagen later, gebakken en wel, mee naar huis. Het beeldje van Beesels gres heeft daarna, gedurende haar hele leven, een prominente plek in de atelierwoning van Truus Coumans gehad.

Bron: Dhr. Nico Coumans, Haelen

Stichting Beesels Keramisch Erfgoed

Contact

info@sbke.nl
Ruys van Splintersingel 13
5954 BL Beesel
IBAN: NL20 RABO 0121 5396 28

© Copyright SBKE