17 augustus 2023

Ateliertentoonstelling: Piet Schoenmakers in gedachte(n)

Wie Piet Schoenmakers ooit heeft ontmoet, houdt hem voor altijd in gedachte.
Jaren na zijn overlijden (2009) maken zijn kunstwerken nog steeds een onuitwisbare indruk en blijven voor altijd in je gedachte.
Wat bewoog de kunstenaar en welke gedachten schuilden er in zijn werk?

Piet Schoenmakers was heel goed op de hoogte van wat er in de wereld van de kunsten te koop was maar volgde daarbinnen zijn eigen weg. Dat leidde tot een levenslange ontwikkeling van graficus, en Prix de Rome winnaar, via monumentale werken tot abstract schilder. Zijn uitdrukkingskracht was zo karakteristiek dat iemand het zelfs ‘pietig’! noemde.
Piet uitte regelmatig zijn uitgesproken mening over de rol van de kunstenaar, zijn werk en waar hij naar toe wilde. Vaak niet gespeend van een gevoel voor humor en relativeringsvermogen.

De jaarlijkse tentoonstelling is dit jaar een aandenken aan het denken, bedenken en nadenken van de kunstenaar. Altijd een proces van wikken en wegen. Zijn rake opmerkingen zijn soms opgetekend. Aan de hand van zijn uitspraken zijn er kunstwerken uitgezocht die deze illustreren. Daarmee krijgt de toeschouwer achtergrondinformatie die een extra dimensie toevoegt aan het kijken. Een hint van de kunstenaar: “Zelfs een eerder tentoongesteld werk kan opnieuw en anders bekeken worden”.

Stichting Piet Schoenmakers
Panheler watermolen – Bosmolenweg 1 – Panheel
15-16-17 en 22-23-24 september 2023
Geopend van 13:00-17:00u

www.pietschoenmakers.nl

Stichting Beesels Keramisch Erfgoed

Contact

info@sbke.nl
Ruys van Splintersingel 13
5954 BL Beesel
IBAN: NL20 RABO 0121 5396 28

© Copyright SBKE