2 oktober 2020

Bijzondere aanwinst

Regelmatig wordt SBKE verblijd met een schenking en soms zijn die heel bijzonder.
Dat was onlangs ook het geval toen vicaris Wilbert van Rens een prachtige en bijzondere vaas terug naar Beesel bracht.
De tekst en tekeningen op de vaas, die in 1946 door Louis Konickx bij St. Joris is gemaakt, verwijzen naar Anna Reijnders – Anna van Betje – die in 1946 haar veertigste verjaardag vierde.

Anna van Betje was een prominente en geliefde persoonlijkheid in Beesel en omstreken. Haar café́ was decennialang de huiskamer van Beesel. Ze verwende er haar gasten en in de aanpandige zaal werd er door de Beeselse mensen gedanst, gemusiceerd, getrouwd, gerouwd, toneelgespeeld, carnaval gevierd en wat al niet meer.
Haar zus Truike van Betje bestierde samen met haar man Harrie Janissen de bakkerij en kruidenierszaak die naast het café́ lag.

Louis Konickx heeft Tante Anna op de vaas verbeeld: samen met dansende kinderen, haar gasten serverend in het café́ of zaal en demasqué poserend voor het toneel. Op de vaas in schrift: “1906 16 mei 1946 Tante Anna“.

De vaas is in meerdere opzichten een pronkstuk en is waarschijnlijk via Anna’s zuster Liza in Maastricht bij haar neef Wilbert van Rens in Sittard terechtgekomen. Voor vicaris Wilbert van Rens roept de vaas nog altijd warme herinningen op aan de tijd dat hij tijdens vakanties in Beesel bij zijn Tante Anna logeerde en meehielp in de bakkerij.
Toen hij onlangs met emiraat ging en kleiner ging wonen, vond hij het tijd dat de vaas weer terug naar Beesel zou gaan. Onder de voorwaarde dat er goed voor de vaas gezorgd zou worden.

SBKE gaat dat met liefde doen en is heel erg blij met deze unieke vaas. Een echte Beeselse vaas die herinnert aan een hele bijzondere Beeselse vrouw: Anna van Betje, maar indirect ook ook aan het rijke culturele leven in het Beesel van de vorige eeuw.

 

Stichting Beesels Keramisch Erfgoed

Contact

info@sbke.nl
Ruys van Splintersingel 13
5954 BL Beesel
IBAN: NL20 RABO 0121 5396 28

© Copyright SBKE