2 oktober 2020

Bijzondere aanwinst

Regelmatig wordt SBKE verblijd met een schenking en soms zijn die heel bijzonder.
Dat was onlangs ook het geval toen vicaris Wilbert van Rens een prachtige en bijzondere vaas terug naar Beesel bracht.
De vaas, die in 1946 door Louis Konickx bij St. Joris is gemaakt, was indertijd een cadeau voor Anna Reinders – Anna van Betje – die in 1946 haar veertigste verjaardag vierde.

Anna van Betje was een prominente persoonlijkheid in Beesel en omstreken. Haar café́ was decennialang de huiskamer van Beesel. Ze verwende er haar gasten en in de aanpandige zaal werd er door de Beeselse mensen gedanst, gemusiceerd, getrouwd, gerouwd, toneelgespeeld, carnaval gevierd en wat al niet meer.
Haar zus Truike van Betje bestierde samen met haar man Handrie Janissen de bakkerij en kruidenierszaak die naast het café́ lag.

Louis Konickx heeft heeft Tante Anna treffend op de vaas verbeeld: dansend met haar nichtjes en neefjes, haar toepende stamgasten serverend in het café́ en demasqué poserend voor de bühne van de zaal. Op de vaas in schrift: “1906 16 mei 1946 Tante Anna“.

De vaas is een pronkstuk en werd door Anna tot haar dood gekoesterd.
Toen ze in 1971 overleed, nota bene op de belangrijkste avond van het jaar, de bonte avond bij het uitroepen van de prins, ging de vaas naar haar zuster Lisa in Maastricht. Haar zoon Wilbert van Rens orf de vaas van moeder Lisa. Toen Wilbert van Rens onlangs met emiraat ging en kleiner ging wonen, vond hij het tijd dat de vaas terug naar Beesel ging. Onder de voorwaarde dat er goed voor de vaas gezorgd zou worden.

SBKE gaat dat met liefde doen en is heel erg blij met deze unieke vaas. In meerdere opzichten een echte Beeselse vaas die herinnert aan een hele bijzondere Beeselse vrouw: Anna van Betje,  maar ook aan het rijke en culturele verenigingsleven van Beesel in de vorige eeuw.

 

Stichting Beesels Keramisch Erfgoed

Contact

info@sbke.nl
Ruys van Splintersingel 13
5954 BL Beesel
IBAN: NL20 RABO 0121 5396 28

© Copyright SBKE