22 december 2023

De kerstexpositie in de Sint Gertrudiskerk is een initiatief van Frits Peeters en is mogelijk gemaakt door Parochie Sint Gertrudis, Kernoverleg Beesel, Kwekerij Bouten en vrijwilligers van Stichting Beesels Keramisch Erfgoed en de Gouden Ploeg Bieslo.

Vrijwilligers hebben zich ook dit jaar weer ingezet om in de Beeselse St. Gertrudiskerk een mooie kerstsfeer te creëren.
Maar liefst vijf bijzondere keramische kerstgroepen en de oude kerstgroep met stoffen figuren worden gepresenteerd. Alle kerstgroepen en kerstfiguren zijn in Beesel gemaakt.

Jaren zeventig
Achter in de kerk is een traditionele kerststal gebouwd. De originele stoffen kerstbeelden – een aantal decennia geleden gemaakt door enkele Beeselse parochianen onder leiding van Mia Hoogenboom – zijn speciaal voor deze gelegenheid weer van de zolder gehaald en opgelapt. In een uitbundig groen decor brengen ze de sfeer van de jaren zeventig weer terug in de kerk.

Stal van Bethlehem 1: Piet Schoenmakers
Rechtsachter in de zijbeuk van de kerk staat een monumentale kerstgroep die Piet Schoenmakers eind jaren vijftig voor St. Joris ontwierp. De beelden van deze groep zijn door vrijwilligers van SBKE in 2011 uit oude mallen gereproduceerd en vervolgens op traditionele wijze in een met hout gestookte oven gebakken en met zout verglaasd.
Stal van Bethlehem II: Piet Schoenmakers
Op het priesterkoor voor in de kerk staan enkele biscuit gebakken beelden van dezelfde monumentale kerstgroep die Piet Schoenmakers voor St. Joris ontwierp. Omdat deze beelden niet zijn verglaasd creëren ze een geheel eigen en totaal andere sfeer.

Kersttriptiek: Albert Meertens
In de linker zijbeuk van de kerk staat een kersttriptiek dat door de Nijmeegse kunstenaar Albert Meertens voor St. Joris is ontworpen. Dit exemplaar is in 1945 gemaakt, de beginjaren van het kunstatelier van St. Joris.

Kerstgroepen: Joep Thissen
Naast het kersttriptiek pronken twee kerstgroepen die allebei door de Roermondse kunstenaar Joep Thissen in Beesel zijn gemaakt. Bijzonder is dat hij een van de groepen (grotere beelden) in het midden van de jaren vijftig maakte voor St. Joris, terwijl hij de andere kleinere beeldengroep begin jaren zestig voor de ‘concurent’ Loré heeft gemaakt.
Beide groepen zijn jarenlang in productie geweest.

De kerstgroepen in de Sint Gertrudiskerk zijn tot Carnaval te bewonderen voor en na de heilige missen en op zon- en feestdagen van 14.00 tot 17.00 uur. De toegang is gratis.Stichting Beesels Keramisch Erfgoed

Contact

info@sbke.nl
Ruys van Splintersingel 13
5954 BL Beesel
IBAN: NL20 RABO 0121 5396 28

© Copyright SBKE