24 december 2011

Tot ongeveer 40 jaar geleden stond jaarlijks rond kerstmis een grote kerstgroep op de Markt in Beesel. De keramische beelden, ontworpen door de bekende kunstenaar Piet Schoenmakers en vervaardigd bij Keramische Industrie St Joris zijn in de loop der jaren verloren geraakt. Vrijwilligers van de Stichting Beesels Keramisch Erfgoed (SBKE) hebben de oude mallen uitgezocht en gecompleteerd. Vervolgens zijn de mallen volgens het oorspronkelijke procedé gevuld, de beelden in de originele kleuren geglazuurd en in een traditionele houtoven gebakken.
Het resultaat is tweede kerstdag te bewonderen en weer zoals vroeger op de Beeselse Markt.

SBKE stelt zich ten doel in Beesel vervaardigd keramische kunst te bewaren, te inventariseren en zoveel mogelijk weer terug naar het dorp te halen.
Recent zijn enkele monumentale kunstwerken met succes voor de slopershamer gered kunnen worden. Ze zijn inmiddels door vrijwilligers in het dorp geplaatst.
Ook wil de stichting de in Beesel ontwikkelde expertise op het gebied van keramische kunst voor het nageslacht bewaren en uitdragen.
In dat kader hebben vrijwilligers zich bezig gehouden met het zoeken naar en compleet maken van de originele mallen. Een andere groep vrijwilligers, de vriendengroep LaRouche, is al vanaf januari bezig de beelden van de verloren gegane kerstgroep te (re)produceren. Dit alles volgens het aloude en unieke procedé waar St Joris een tot ver over de landsgrenzen reikende reputatie mee heeft opgebouwd.

Geheel in die traditie zijn de beelden geglazuurd en nu tot slot worden ze onder begeleiding van keramist Joop Crompvoets in een traditioneel gestookte houtoven gebakken. Vrijwilligers hebben maar liefst drie keer anderhalve dag de oven gestookt.
Met grote spanning werd uitgekeken naar het resultaat. Dat was ronduit verbluffend. Uit de eerste twee ovens kwamen schitterende beelden tevoorschijn. Dat stemt optimistisch voor de derde en laatste stook die eind deze week plaats vindt.

Tweede kerstdag wordt de totale groep gepresenteerd op de Markt in Beesel. De kans is groot dat de beelden uit de laatst gestookte oven nog warm zullen zijn!

Meer info en foto’s op Project Balthasar

Dit project is mede mogelijk gemaakt met de steun van: Keramische Industrie St. Joris in Beesel en Pottenbakkerij de Walsberg in Swalmen

A.s. maandag, tweede kerstdag wordt de keramische kerstgroep in gepresenteerd. Dit zal gebeuren na het kerstconcert van de harmonie (ca 10.45 uur) op de markt in Beesel nabij de kerstboom.
Aan het einde van de middag wordt de groep verplaatst naar de kerststal in de Gertrudiskerk. Tijdens de gebruikelijk openingsuren van de kerk is de groep aldaar in volle glorie te bewonderen.

Stichting Beesels Keramisch Erfgoed

Contact

info@sbke.nl
Ruys van Splintersingel 13
5954 BL Beesel
IBAN: NL20 RABO 0121 5396 28

© Copyright SBKE