26 april 2022

Hermes: nieuwe aanwinst, nieuw project
Een oplettende medewerker van een sloop- en recyclingbedrijf tipte ons over de aanstaande sloop van een bedrijfspand aan de Tjalkkade in Blerick. In de entree van het kantoorgebouw bevond zich een keramisch reliëf dat mogelijk interessant zou zijn voor onze stichting.
Na enig archief-speurwerk bleek het om een kunstwerk van Piet Schoenmakers te gaan dat hij begin jaren zestig bij St. Joris heeft gemaakt.
Het is een gestileerde voorstelling van een van de goden uit de Griekse mythologie: Hermes, God van verkeer en handel. Schoenmakers heeft dit kunstwerk destijds gemaakt voor een Venlose handelsonderneming in auto-materialen.
Bijzonder is dat dit kunstwerk bij St. Joris is uitgevoerd in de zogenaamde travertijn techniek. Dit procedé was in de jaren zestig erg populair. Er werden toen door vele keramische bedrijven in deze regio veelal vazen en potten voor de bloemisterijen mee gemaakt.

In overleg met het Sloop- en Recyclingbedrijf hebben op dinsdag 26 april vrijwilligers van SBKE het kunstwerk behoed voor de sloophamer door het voorzichtig van de wand te verwijderen en weer terug naar Beesel te brengen. Daar worden de fragmenten verder gereinigd en waar nodig hersteld.
Voor dit bijzondere en mooie kunstwerk zal in Beesel een geschikte bestemming gezocht worden.

Mogelijk gemaakt door:
Lars Bloem, Bloem Group Panheel
Marc Stroucken, Thijssen-Emans & Co. BV Reuver

Stichting Beesels Keramisch Erfgoed

Contact

info@sbke.nl
Ruys van Splintersingel 13
5954 BL Beesel
IBAN: NL20 RABO 0121 5396 28

© Copyright SBKE