3 juni 2023

Expositie ‘In de ban van de draak’ geopend

Vanmiddag is onder grote belangstelling op spectaculaire wijze de expositie ‘In de ban van de Draak‘ geopend.

De historische organisator van het Beeselse Draaksteken, Schutterij en Broederschap St. Georgius & St. Sebastianus, gaf in in vol ornaat acte de précense en begeleidde de schutterskoning en koning van het plebs, die beiden de openingshandeling verrichtten.

De expositie, samengesteld door vrijwilligers van Museum Beesel, Stichting Draaksteken en SBKE,  vertelt het verhaal over de rijke historie van het Draaksteken en de betekenis ervan voor de Beeselse gemeenschap.

Aan de hand van historische foto’s, audiovisuele beelden, toelichtende teksten, attributen en kostuums wordt de bezoeker meegenomen in de legende, het Draaksteken vroeger en nu, het Kinderdraaksteken en hoe het spel in diverse Europese steden wordt opgevoerd.
In de expositie ook veel aandacht voor de keramische kunst rond het thema Draaksteken. Naast de karakteristieke keramiek uit de voormalige Beeselse ateliers is er hedendaags werk te zien van kunstenaars uit Beesel. Bovendien zijn de werkstukken te zien die de kinderen van de Basisschool ‘t Spick samen met Stichting Beesels Keramisch Erfgoed hebben gemaakt.

De expositie is te bezichtigen vanaf 4 juni tot en met 24 september, elke zondag van 11:00 tot 17:00 uur in het Aad Raodhoes in Beesel. Ook op de dagen dat de draak wordt gestoken, is het museum op genoemde tijden geopend.
De toegang is gratis.

 

Stichting Beesels Keramisch Erfgoed

Contact

info@sbke.nl
Ruys van Splintersingel 13
5954 BL Beesel
IBAN: NL20 RABO 0121 5396 28

© Copyright SBKE