5 april 2014

In een oud winkelpand aan de Dorpstraat in Heythuysen bevond zich een schouw die in 1964 is gemaakt bij Loré in Beesel. De schouw is uitgevoerd in travertin tegels met daarop een afbeelding in zwarte engobe aangebracht.

De voorstelling van de afbeelding, een tuin-tafereel, is nog enigzsins verhuld achter resten van behang papier waarmee de schouw de laatste jaren was bedekt.
De afbeelding symboliseert de functie van de winkel – bloemenwinkel – maar ook de markt van bloemisterijen die Loré in de jaren ’70 met haar producten bediende.

De voormalig eigenaar van de bloemenwinkel, dhr. Swinkels uit Heythuysen, tipte vrijwilligers van SBKE over de sloopplannen van het pand met daarbij het verzoek om de sloop van de schouw te voorkomen.
Omdat de sloop van het pand inmiddels was aangevangen was haast geboden. Op zaterdag 5 april hebben enkele vrijwilligers met veel geduld en precisie de kwetsbare travertin tegels van de schouw verwijderd. De belangrijkste tegels – die de florale afbeelding vormen – zijn daarbij allemaal heel gebleven.

Binnenkort worden de tegels, in het atelier in Beesel, verder schoongekapt en van restanten behangpapier ontdaan. Dan zal de afbeelding weer in zijn geheel zichtbaar zijn.

Voor meer foto’s en informatie over de voortgang van het project Heythuysen:

Project Heythuysen

Stichting Beesels Keramisch Erfgoed

Contact

info@sbke.nl
Ruys van Splintersingel 13
5954 BL Beesel
IBAN: NL20 RABO 0121 5396 28

© Copyright SBKE