8 juni 2017

De vitrine in de patio van Herberg de Bongerd is opnieuw ingericht. Dit keer is gekozen voor het thema: Piet Schoenmakers Monumentaal.

Voor kunstenaars in de naoorlogse opbouwperiode was er veel werk in de verfraaiing van openbare gebouwen, zoals kerken, scholen en bedrijfspanden. Piet Schoenmakers realiseerde op deze wijze op meer dan 300 locaties grote kunstwerken in Nederland en daarbuiten. Deze werden uitgevoerd in keramiek, glas, staal, en andere materialen.

Piet Schoenmakers was jarenlang verbonden aan het keramische atelier van Sint Joris. Daar realiseerde hij veel monumentale keramische kunstwerken. Ook in Beesel heeft hij opdrachten uitgevoerd. Bovendien zijn er in de afgelopen 10 jaar kunstwerken in Beesel geplaatst die Piet Schoenmakers elders in het land heeft gerealiseerd. SBKE heeft deze kunstwerken naar Beesel kunnen terughalen omdat gebouwen waarin ze waren verwerkt werden gesloopt of een andere bestemming kregen.

In de vitrine ziet u modelontwerpen van monumentale kunstwerken en vrij werk van de kunstenaar.
De uitsneden aan de linkerwand zijn ontwerpschetsen van enkele kunstwerken van Piet Schoenmakers die in de kern Beesel zijn geplaatst. Van Links naar rechts:

  • De vogels aan de zuidgevel van St. Lucia in Beesel (voorheen geplaatst in Heemskerk).
  • Een van de vier reliëfs met Bijbelse taferelen op het kerkplein (afkomstig van de gesloopte Petrus en Paulus kerk in Haarlem).
  • De lezende Draak aan de zuidgevel van Herberg de Bongerd (sierde eerder de gevel van de gesloopte bibliotheek in Beesel).

 

Expositie Schoenmakers, monumentaal
Meer werk en ontwerpen van de kunstenaar zijn te bewonderen tijdens de expositie op 9-10-11 juni en 16-17-18 juni, van 13:00-17:00u in het voormalig atelier aan Bosmolenweg 1 in Panheel.

www.pietschoenmakers.nl

Stichting Beesels Keramisch Erfgoed

Contact

info@sbke.nl
Ruys van Splintersingel 13
5954 BL Beesel
IBAN: NL20 RABO 0121 5396 28

© Copyright SBKE