9 december 2015

Ook dit jaar worden er tijdens de kerstperiode op enkele prominente plekken in Beesel een aantal keramische kerstgroepen gepresenteerd. De kerstgroepen behoren tot de collectie van SBKE en zijn allen ontworpen en gemaakt in de ateliers van St Joris en Loré.

Vanaf zondag 13 december zijn de volgende kerstgroepen te bewonderen.

 • Etalage familie Hendrikx, Kerkstraat 2
  Deze keramische kerstgroep is in de jaren ’50 van de vorige eeuw ontworpen door de Roermondse kunstenaar Joep Thissen in het atelier van keramisch bedrijf St. Joris uit Beesel.Enkele jaren geleden heeft SBKE deze originele groep in langdurige bruikleen gekregen van Lyceum Schöndlen uit Roermond.
 • Etalage Bakkerij Broekmans Beesel
  Kerstgroep ontworpen door Joep Thissen voor Loré.
 • Vitrine patio Herberg de Bongerd
  De kerstgroep is begin jaren ’60 van de vorige eeuw ontworpen door de Roermondse kunstenaar Joep Thissen in het atelier van keramisch bedrijf Loré uit Beesel. De groep is enkele jaren in productie geweest en pronkte tijdens de kersdagen in vele Nederlandse huishoudens onder de kerstboom. Veel exemplaren van deze kerstgroep zijn inmiddels verloren geraakt. In 2013 hebben vrijwilligers van Stichting Beesels Keramisch Erfgoed maanden gewerkt aan het herstel van deze kerstgroep. Alle beelden zijn op authentieke wijze geglazuurd en gebakken in een traditioneel gestookte houtoven.
 • Kerstmarkt Beesel op zondag 13 december
  Deze keramische kerstgroep is in de jaren ’50 van de vorige eeuw ontworpen door de Roermondse kunstenaar Piet Schoenmakers in het atelier van keramisch bedrijf St. Joris uit Beesel. De groep is enkele jaren in productie geweest. In 2012 hebben vrijwilligers van Stichting Beesels Keramisch Erfgoed maanden gewerkt aan het herstel van deze kerstgroep. Alle beelden zijn op authentieke wijze geglazuurd en gebakken in een traditioneel gestookte houtoven.
  Na de kerstmarkt zal deze groep verhuizen naar de St. Gertrudiskerk in Beesel. De groep is daar te bezichtigen tijdens de kerstdagen.

Stichting Beesels Keramisch Erfgoed

Contact

info@sbke.nl
Ruys van Splintersingel 13
5954 BL Beesel
IBAN: NL20 RABO 0121 5396 28

© Copyright SBKE