9 december 2018

Kerstgroepen in centrum Beesel

Vanaf zondag 9 december  tot en met zondag 6 januari zijn er in het centrum van Beesel diverse keramische kerstgroepen te bewonderen. Al deze kerstgroepen zijn in de jaren veertig en vijftig van de vorige eeuw door verschillende kunstenaars ontworpen en gemaakt in de ateliers van St. Joris en Loré. Bijvoorbeeld door de Roermondse kunstenaars in ‘Beeselse’ dienst: Piet Schoenmakers, Joep Thissen en Jan Lücker maar ook door Nijmegenaar Albert Meertens en de Duitse kunstenaar Edmund Wessling.

De kerstgroepen zijn geplaatst in etalages, vensters en vitrines van:

  • Bakkerij Broekmans
  • Patio Herberg de Bongerd
  • Familie Hendrikx (Kerkstraat)
  • Bakkerij Van den Berg
  • Aad Roadhoes
  • Café Janissen

Al deze kerstgroepen zijn tot en met Driekoningen dagelijks te bewonderen.

Ook in de Sint Gertrudiskerk worden een aantal bijzondere kerstgroepen en kerstplaquettes uit de collectie van SBKE tentoongesteld.
Zo wordt de monumentale kerstgroep die Piet Schoenmakers eind jaren vijftig voor St. Joris ontwierp in een wel heel bijzonder decor gepresenteerd. Op inititief van Frits Peeters hebben vrijwilligers samen met de Gouden Ploeg van Bieslo een verrassende en sfeervolle ‘kerststal’ gebouwd. In het door Leon Brouwers ontworpen feeëriek en betoverend woestijnlandschap schitteren de door Schoenmakers verbeeldde kerstfiguren als nooit tevoren.

Naast enkele andere intieme kerstgroepjes en plaquettes is ook een originele kerstgroep die Joep Thissen in 1957 voor Loré ontwierp en maakte, in zijn geheel te bewonderen. De dertien beelden van deze groep pronkten jarenlang onder de kerstboom in de Pastoor van Arskerk in Haarlem. In 2017 is deze prachtige groep aan SBKE geschonken.

Heel bijzonder is ook de traditionele kerststal achter in de kerk. De originele stoffen kerstbeelden – een aantal decennia geleden gemaakt door enkele Beeselse parochianen onder leiding van Mia Hoogenboom – zijn speciaal voor deze gelegenheid weer van de zolder gehaald en opgelapt. In een uitbundig groen decor brengen ze de sfeer van de jaren zeventig en tachtig weer terug in de kerk.

De ‘Stal van Bethlehem’ en andere kerstgroepen in de Sint Gertrudiskerk zijn tot en met Driekoningen te bewonderen op zon- en feestdagen van 14.00 tot 17.00 uur. De toegang is gratis.

De kerstexpositie in de Sint Gertrudiskerk is mogelijk gemaakt door Parochie Sint Gertrudis, Stichting Museum Beesel, Kernoverleg Beesel en haar Toekomst, Stichting Beesels Keramisch Erfgoed, Gouden Ploeg Bieslo, Plantenkwekerij Bouten, Houtimport Reuver en de inzet van vele vrijwilligers.

Stichting Beesels Keramisch Erfgoed

Contact

info@sbke.nl
Ruys van Splintersingel 13
5954 BL Beesel
IBAN: NL20 RABO 0121 5396 28

© Copyright SBKE