8 december 2019

Kerstgroepen in centrum Beesel

Vanaf zondag 8 december  tot en met zondag 5 januari zijn er in het centrum van Beesel diverse keramische kerstgroepen te bewonderen. Al deze kerstgroepen zijn in de jaren veertig en vijftig van de vorige eeuw door verschillende kunstenaars ontworpen en gemaakt in de ateliers van St. Joris en Loré. Bijvoorbeeld door de Roermondse kunstenaars in ‘Beeselse’ dienst: Piet Schoenmakers, Joep Thissen en Jan Lücker maar ook door Nijmegenaar Albert Meertens en de Duitse kunstenaar Edmund Wessling.

De kerstgroepen zijn geplaatst in etalages, vensters en vitrines van:

  • Bakkerij Broekmans
  • Patio Herberg de Bongerd
  • Familie Hendrikx (Kerkstraat)
  • Bakkerij Van den Berg
  • Sint Gertrudiskerk
  • Café Janissen

 

In de Sint Gertrudiskerk wordt een aantal bijzondere kerstgroepen en kerstplaquettes uit de collectie van SBKE tentoongesteld.
Zo pronkt de monumentale kerstgroep, die Piet Schoenmakers eind jaren vijftig voor St. Joris ontwierp, in een wel heel bijzonder decor. Vrijwilligers hebben een verrassende en sfeervolle ‘Stal van Bethlehem‘ gebouwd. In het feeëriek en betoverend woestijnlandschap schitteren de door Schoenmakers verbeeldde kerstfiguren als nooit tevoren.

Een originele kerstgroep, die Joep Thissen in 1957 voor Loré ontwierp, is ook in zijn geheel te bewonderen. De dertien beelden van deze groep praalden jarenlang onder de kerstboom in de Pastoor van Arskerk in Haarlem. In 2017 is deze prachtige groep aan SBKE geschonken.
De twee oude biechtstoelen in de kerk zijn voor deze gelegenheid omgebouwd tot fraaie vitrines en bieden nu onderdak aan enkele lieflijke keramische kerstgroepjes.
Bijzonder is ook de traditionele kerststal achter in de kerk. De antieke gipsen beelden zijn speciaal voor deze gelegenheid van de zolder gehaald en opgelapt. In een uitbundig groen decor brengen ze de sfeer van vervlogen tijden weer terug in de kerk.

De ‘Stal van Bethlehem‘ en andere kerstgroepen in de Sint Gertrudiskerk zijn tot Driekoningen te bewonderen op zon- en feestdagen van 14.00 tot 17.00 uur. De toegang is gratis.

De kerstexpositie in de Sint Gertrudiskerk is een initiatief van Frits Peeters en is mogelijk gemaakt door Parochie Sint Gertrudis, Stichting Museum Beesel, Kernoverleg Beesel en haar Toekomst, Stichting Beesels Keramisch Erfgoed, Gouden Ploeg Bieslo, Kwekerij Bouten en de inzet van vele vrijwilligers.

Stichting Beesels Keramisch Erfgoed

Contact

info@sbke.nl
Ruys van Splintersingel 13
5954 BL Beesel
IBAN: NL20 RABO 0121 5396 28

© Copyright SBKE