2022 Project Hermes

Een oplettende medewerker van een sloop en recycling bedrijf tipte ons over de aanstaande sloop van een bedrijfspand aan de Tjalkkade in Blerick. In de entree van het kantoorgebouw bevond zich een keramisch reliëf dat mogelijk interessant zou zijn voor onze stichting.
Na enig archief-speurwerk bleek het om een kunstwerk van Piet Schoenmakers te gaan dat hij begin jaren zestig bij St. Joris heeft gemaakt.
Het is een gestileerde voorstelling van een van de goden uit de Griekse mythologie: Hermes, God van verkeer en handel. Schoenmakers heeft dit kunstwerk gemaakt voor een handelsonderneming in auto-onderdelen.
Bijzonder is dat dit kunstwerk bij St. Joris is uitgevoerd in de zogenaamde travertijn techniek. Dit procedé was in de jaren zestig erg populair. Er werden toen door vele keramische bedrijven in deze regio veelal vazen en potten voor de bloemisterijen mee gemaakt.

Dinsdag 26 april hebben vrijwilligers van SBKE het kunstwerk behoed voor de sloop door het voorzichtig van de wand te verwijderen en weer terug naar Beesel te brengen. Daar worden de fragmenten verder gereinigd en waar nodig hersteld. Voor dit bijzondere en mooie kunstwerk zal in Beesel een geschikte bestemming gezocht worden.

 

 

 

Projectdetails

Wat: Wandreliëf Piet Schoenmakers
Waar: Bedrijfspand Blerick
Jaar: 2022

Met hulp van:

Thijssen Emans & Co BV Reuver
Bloem Group Panheel
Wim Storms, Hans Evers, Erik Driessen, Lars Bloem, Marc Stroucken

Foto’s: Hans Evers, Wim Storms

Stichting Beesels Keramisch Erfgoed

Contact

info@sbke.nl
Ruys van Splintersingel 13
5954 BL Beesel
IBAN: NL20 RABO 0121 5396 28

© Copyright SBKE