2006 Project Arnhem

Op vrijdag 5 augustus 2005 toog een groep vrijwilligers naar Arnhem om er een tweetal keramische reliëfs van de slopershamer te redden. In de Sacramentskerk aldaar, die een dezer dagen wordt gesloopt om er plaats te maken voor een woonzorgcomplex, bevonden zich twee religieuze reliëfs die rond 1950 in Beesel bij Sint Joris zijn gemaakt. De reliëfs, beiden ongeveer 2.50 meter hoog en 0.85 meter breed, stellen voor de “Hemelkoningin” en de “Goede Herder” en zijn ontworpen door Leo Jungblut.

Het bleek geen gemakkelijke klus. De reliëfs waren beide in ongeveer 30 delen met stevige ankers en heel veel specie aan de dikke kerkmuren verankerd. Met heel veel geduld en precisie en met de hulp van professionele slaghamers en slijpschijven zijn de delen stuk voor stuk uit de muur gekapt. Alhoewel niet alle delen ongeschonden van de muur kwamen mag men spreken van een geslaagde operatie. Dit getuigen ook de vele complimenten die ontvangen werden van verschillende, vaak zeer geemotioneerde, Arhemse parochianen.
Nota bene in het atelier van St. Joris waar beide reliëfs ooit zijn geschapen, worden de delen verder schoon gekapt en gerestaureerd. Vervolgens zal er een mooie plek in Beesel worden uitgezocht, waar beide reliëfs dan aan een tweede levenscyclus kunnen beginnen.
Zaterdag 29 maart zijn dan eindelijk de twee wandplastieken uit de voormalige Sacramentskerk van Arnhem in Beesel onthuld. Onder grote belangstelling werden de beide beelden door respectievelijk Dhr. Janssen, vertegenwoordiger van het Arnhemse kerkbestuur, en mevr. Driessen, bewoonster van de Sjpiekershof, van hun “sluier” ontdaan.
Beide beelden beginnen nu aan het Sjpiekershofje in Beesel en nota bene vlak bij het atelier waar ze in 1953 zijn gemaakt, aan hun tweede levenscyclus.

Projectdetails

Wat: Twee wandreliëfs uit Sacramentskerk Arnhem terug naar Beesel.
Waar: Beesel
Jaar: 2006

Met hulp van:

Herman Thijssen
Hans Evers
Fons Verdonck
Erik Driessen
Henk Stevens
Martin vd Munckhof

Prins Bernhard Cultuurfonds Limburg,
Stichting Bouwcultuurfonds Zuid Nederland
SNS REAAL Fonds
Aannemers bedrijf Louis Scheepers
BAM
St Joris Keramische Industrie Beesel
Frank Janssen Natuursteen en Tegelwerken Beesel
Bouwbedrijf Gebr. vd Borst Beesel
Stichting Woongoed 2-Duizend Reuver

Stichting Beesels Keramisch Erfgoed

Contact

info@sbke.nl
Ruys van Splintersingel 13
5954 BL Beesel
IBAN: NL20 RABO 0121 5396 28

© Copyright SBKE