2011 Project Balthasar

In het atelier van St Joris werken enkele enthousiaste keramiek-liefhebbers, met de hulp van een ervaren oud medewerker van het atelier, aan het herstellen van een oude kerstgroep. De groep is begin jaren ’60 van de vorige eeuw ontworpen door Piet Schoemakers. In de jaren ’60-’70 pronkte de groep elk jaar met kerstmis onder de kerstboom op de oude markt in Beesel.

De in verval geraakte mallen van maar liefst 12 verschillende kerstfiguren zijn bij elkaar gezocht, schoongemaakt, hersteld en worden nu met Beeselse chamotte klei gevuld.
Zodra alle beelden zijn hersteld en bijgewerkt, worden ze geglazuurd en op een authentieke manier gebakken. De bedoeling is dat de kerstgroep eind dit jaar, rond de kerstdagen op een prominente plek in Beesel, weer in volle glorie bewonderd kan worden.

De beelden zijn geheel met de traditionele glazuren beschilderd en vervolgens onder begeleiding van keramist Joop Crompvoets in een traditioneel gestookte houtoven gebakken. Vrijwilligers hebben maar liefst drie keer de oven gestookt. Elke stook duurde 3 dagen.
Met grote spanning werd uitgekeken naar het resultaat. Dat was ronduit verbluffend. Uit de ovens kwamen schitterende beelden tevoorschijn.

De kerstgroep is op tweede kerstdag 2011 op de markt in Beesel gepresenteerd.

Projectdetails

Wat: Herstel oude kerstgroep van Piet Schoenmakers.
Waar: Beesel/Swalmen
Jaar: 2011

Met hulp van:

Fons Verdonck
Hub Driessen
Coen Schoeren
Tien Boom-Thijssen
Erik Simons
Leon Brouwers
Peter Rous
Herm Thijssen
Erik Driessen
Hans Evers
Joop Crompvoets

Stichting Beesels Keramisch Erfgoed

Contact

info@sbke.nl
Ruys van Splintersingel 13
5954 BL Beesel
IBAN: NL20 RABO 0121 5396 28

© Copyright SBKE