2019 Project Biëncaer

Kunstwerk ‘De Biëncaer

Kunstenaar Paul Vincken maakte het kunstwerk in de jaren zeventig van de vorige eeuw in het keramisch atelier van St. Joris in Beesel. Het figuratieve kunstwerk met als thema ‘Bloem, Bij en Honing sierde de inmiddels afgebroken kleuterschool ‘De Biëncaer’ in Heythuysen.
De familie Ramaekers uit Roggel heeft het kunstwerk van de sloop gered en geschonken aan Stichting Beesels Keramisch Erfgoed.
Het kunstwerk wordt thans in het atelier opgeknapt en krijgt in Beesel een nieuwe bestemming.

Project Biëncaer in uitvoering
Vandaag zijn vrijwilligers gestart met de voorbereidingen voor Project Biëncaer.
In de Bijenoase van de familie Apeldoorn aan de Beekstraat is een fundering gestort voor het kunstwerk De Biëncaer. Zodra de fundering voldoende is uitgehard, wordt gestart met het metselen van een siermuur waarop het kunstwerk van Paul Vincken zal worden bevestigd.
De meer dan 40 keramische delen waaruit het kunstwerk is opgebouwd, worden nu in het atelier schoongemaakt, opgeknapt en voorzien van nieuwe ankers.

Metselwerk gereed
Op vrijdag 5 mei heeft Jan van de Heurik de siermuur voor het kunstwerk gevoegd. Het is een prachtige muur geworden, geheel in harmonie met zijn omgeving. Als over enkele weken het voeg- en metselweg voldoende is uit gehard zal het kunstwerk worden geplaatst.

Kunstwerk en muur gereed voor plaatsing
In het atelier zijn de losse delen van het kunstwerk schoongemaakt, waar nodig hersteld en voorzien van nieuwe ankers. Met behulp van kartonnen sjablonen is de exacte positie van het kunstwerk op de muur bepaald. Voor een goede hechting is op die plekken het glazuur met behulp van een slijptol weg geslepen.
Het kunstwerk kan nu op de muur worden bevestigd.

Kunstwerk geplaatst
Na een lange en gedegen voorbereiding was het zaterdag 20 augustus eindelijk zo ver: het uit 47 delen bestaande kunstwerk van Paul Vincken kon aan de siermuur bevestigd worden.
Al vanaf 8.00 uur waren de vrijwilligers in ”t geitestraotje’ druk bezig met meten, passen, boren, slijpen, kitten en plakken. Het weer werkte gelukkig goed mee, de felle zon kwam pas na de middag opzetten. Maar toen was de Biëncaer compositie al bijna voltooid. Om 14.00 uur werden letterlijk de puntjes op de i gezet.
Over enkele dagen zullen de laatste figuurlijke puntjes nog op de i gezet worden. Zoals het plaatsen van een afdekplaat op de muur en het voegwerk van het kunstwerk.

Op de bijzondere en lommerrijke locatie, omgeven door kippen, varkens en natuurlijk heel veel bijen, start de speelse creatie van Paul Vincken dan aan een nieuwe levenscyclus.
Het kunstwerk nodigt uit voor een bezoek en wandeling door de De Bijenoase. De tuin is vrij toegankelijk.

Projectdetails

Wat: Wandreliëf ‘Biëncaer’
Waar: Beekstraat Beesel
Jaar: 2019-2022
Oorsprong: Basisschool De Biëncaer, Heythuysen
Meer Details:

Met hulp van:

Familie Ramaekers
Imkerij de Drakenbijen – Familie Apeldoorn
St. Joris Keramische Industrie BV
Thijssen-Emans & Co. BV
Raedts Bouwbedrijf BV Venray
Guido Evers
Jules Boom
Tom Stemkens
Francien Kessels-Rutten
Jan van de Heurik
Sjaak van de Beucken
Fons Verdonck
Hans Evers
Wim Meerts
Erik Driessen
Pieter Peeters
Wim Storms

Stichting Beesels Keramisch Erfgoed

Contact

info@sbke.nl
Ruys van Splintersingel 13
5954 BL Beesel
IBAN: NL20 RABO 0121 5396 28

© Copyright SBKE