2012 Project Joep

In 2012 hebben vrijwilligers van Stichting Beesels Keramisch Erfgoed en Vrienden van LaRouche gewerkt aan het herstel van deze kerstgroep. De in verval geraakte mallen van de 12 verschillende kerstfiguren zijn bij elkaar gezocht, schoongemaakt, hersteld en met Beeselse chamotte klei gevuld. De ontbrekende delen zijn opnieuw geboetseerd.

Deze keramische kerstgroep is begin jaren ’60 van de vorige eeuw ontworpen door de Roermondse kunstenaar Joep Thissen in het atelier van Keramisch bedrijf Loré uit Beesel. De groep is enkele jaren in productie geweest en pronkte met kerstmis in vele huishoudens onder de kerstboom. Veel exemplaren van deze kerstgroep zijn inmiddels verloren geraakt en ook de originele gipsen mallen waren zoek of in slechte staat.

In december 2012 zijn alle beelden op authentieke wijze geglazuurd en in een keramiekoven bij een temperatuur van 1220 °C gebakken.

Enthousiaste vrijwilligers, keramiekliefhebbers, de vormenploeg, supporters, ‘n blauwe draak, 40 droge pallets, antiantiklontermiddel, de klei en faciliteiten bij St Joris, een kus van het vuur aan sjtaokmeister Hennes, ‘n gesmolten kussen, sjtief gezaete en naat gezjweit, af en toe ‘n Elske en andere heerlijke versnaperingen, de gastvrijheid van familie Crompvoets en natuurlijk snoeihard gewerkt…………dan heb je wat!
Na een geweldig stook-weekend in Swalmen is op maandag de houtoven weer opengemaakt en jawel hoor …..het resultaat was weer hartstikke goed, mooi en authentiek.

De kerstgroep “Joep” is schitterend geworden!

Projectdetails

Wat: Project Joep
Waar: Beesel/Swalmen
Jaar: 2012

Met hulp van:

Tien Boom
Leon Brouwers
Erik Simons
Coen Schoeren
Joop Crompvoets
Erik Driessen
Hans Evers
Harry Boom

Stichting Beesels Keramisch Erfgoed

Contact

info@sbke.nl
Ruys van Splintersingel 13
5954 BL Beesel
IBAN: NL20 RABO 0121 5396 28

© Copyright SBKE