2011 Project Ridder

Vrijwilligers van SBKE verwijderden op zaterdag 19 maart en 14 april 2011 twee “Beeselse” keramische kunstwerken van de gevels van de voormalige bibliotheek en sportzaal in Roggel.

Het wandrelief afkomstig van de gevel van de sportzaal heeft als voorrstelling twee strijdende ridders te paard. Het kunstwerk is in de jaren ’70 gemaakt door de Roermondse kunstenaar Tom Franssen in het atelier St Joris te Beesel.
In tegenstelling tot de meeste Beeselse kunstwerken is dit keramische werk niet verglaasd, maar ingekleurd met engobes in verschillende aardse tinten. Daardoor heeft het kunstwerk een geheel eigen karakter gekregen.

Er wordt nu gezocht naar een nieuwe locatie voor dit kunstwerk.

De bouwcommissie van Bieslo/Roka heeft SBKE gevraagd naar de mogelijkheden om de entree van het te verbouwen sportaccomodatie “de Solberg” te verfraaien met een kunstwerk.
SBKE wil dit verzoek graag honoreren en in goed overleg is besloten om het kunstwerk “Ridders” tzt aan de nieuw te bouwen gevel te plaatsen.

In het atelier is het kunstwerk schoongemaakt en hersteld. Alle 40 delen zijn van lijm- en gipsresten ontdaan, de breuken zijn hersteld, ontbrekende delen zijn aangevuld en bijgekleurd en van nieuwe ankers voorzien.

In augustus 2014 is het kunstwerk aan de nieuwe gevel van sportcomplex de Solberg bevestigd en afgewerkt met een speciaal op kleur gebrachte voegmortel.

Projectdetails

Wat: Herplaatsing van een wandreliëf van de Roermondse kunstenaar Tom Franssen.
Waar: Roggel/Beesel
Jaar: 2011

Met hulp van:

Tien Boom
Wim Meerts
Sjra Pansters
Hans Evers
Harry Boom
Erik Driessen
Jan van de Heurik
Henk Stevens
Wim Storms

Stichting Beesels Keramisch Erfgoed

Contact

info@sbke.nl
Ruys van Splintersingel 13
5954 BL Beesel
IBAN: NL20 RABO 0121 5396 28

© Copyright SBKE