1 december 2022

Unieke kerstgroep van Louis Thijssen terug in Beesel

Kerstgroepen waren voor kunstenaars een dankbaar onderwerp om hun creatieve talenten aan het publiek te tonen. Veel van de kunstenaars die in de ateliers van St. Joris werkten, hebben in Beesel kerstgroepen gemaakt. En bijna altijd werden deze kerstgroepen met gips mallen gereproduceerd, zodat ze konden worden geleverd aan vele kerken, kloosters en scholen. Ook voor onder de kerstboom in de huiskamer werden, in kleiner formaat, kerstgroepen in serie geproduceerd.
Maar soms werden er bij St. Joris op bestelling ook unieke kerstgroepen gemaakt. De kunstenaar die zo’n opdracht kreeg moest dan van de opdrachtgever aan een aantal voorwaarden voldoen. Bijvoorbeeld het formaat van de beelden, het aantal beelden en de voorstelling. Deze kerstgroepen werden niet gereproduceerd en zijn dus echte unica.

Van de Beeselse kunstenaar Louis Thijssen was bekend dat hij in de jaren vijftig bij St. Joris op bestelling twee unieke kerstgroepen heeft gemaakt. Tot voor enkele maanden geleden was nog niet bekend voor wie hij deze groepen toen heeft gemaakt en ook niet of de beelden überhaupt nog wel bestonden. 
Ongeveer een jaar geleden werd SBKE door oud Beeselnaar Tom Pansters getipt. In de kelders van klooster Brakkenstein in Nijmegen stond nog een oude kerstgroep die wel eens in Beesel gemaakt zou kunnen zijn.
En dat had hij goed gezien! 
Deze unieke tiendelige kerstgroep bleek door Louis Thijssen in 1953 bij St. Joris op bestelling voor de Congregatie van het Heilig Sacrament te zijn gemaakt.

In de archieven is nog wel iets terug te vinden over deze groep:
Dagblad De Gelderlander schreef op 28 december 1953:
“(…) Naast de kerk van het Allerheiligst Sacrament te Brakkenstein staat dit jaar voor het eerst een mooie kerstgroep opgesteld. Deze kunstzinnig in keramiek uitgevoerde groep, geleverd door het Kunstatelier “Sint Joris” te Beesel (L) vormt een waardige tegenhanger van de in de stad geplaatste en is een bezoek ten volle waard (…)”

Een journalist van de kerstkoerier Bata-Best schreef in december 1953, na zijn bezoek aan het atelier van St. Joris, het volgende: 
“(…) Iets verder zit Louis Thijssen achter de draaischijf van de pottenbakker. Hij gooit ‘n mop klei op de schijf en langzaam aan vormt hij tussen zijn handen een grote siervaas, juist op de goede dikte. (…) Maar het meesterwerk van Louis staat buiten, een complete kerstgroep, beelden van ongeveer 80 centimeter hoogte. Het is zijn eigen ontwerp en het is de tweede kerstgroep, die deze 29-jarige kunstenaar heeft gemaakt. (…) Ongeveer vier maanden heeft hij erop gewerkt. De uitdrukking der gezichten is een studie waard. (…)”

Enkele maanden geleden is de groep door SBKE in Nijmegen gefotografeerd. Van pater Kuster van de Congregatie van het Heilig Sacrament kreeg SBKE toen het prachtige aanbod om de complete groep tijdens de kerstdagen in Beesel te exposeren.

Nu, na bijna zeventig jaar, is het meesterwerk van Louis Thijssen weer even terug in Beesel. De tien beelden van formaat zijn gemaakt in de hoogtijdagen van het Beeselse atelier. Het toegepaste zoutglazuur met de ingetogen aardse tinten in vele nuances was destijds hèt visitekaartje van St. Joris.
Tijdens de kerstmarkt en kerstdagen is deze unieke kerstgroep te bewonderen in de Gertudiskerk.
Een bezoek en studie ten volle waard!

Stichting Beesels Keramisch Erfgoed

Contact

info@sbke.nl
Ruys van Splintersingel 13
5954 BL Beesel
IBAN: NL20 RABO 0121 5396 28

© Copyright SBKE