10 Mei 2024

Vanaf 5 mei staat de deur van Museum Beesel weer open.

Het museum vertelt het verhaal over de keramische geschiedenis van Beesel.

In een nieuwe opstelling brengt het Museum Beesel, in samenwerking met SBKE, het keramisch atelier van St. Joris zoals het was in de jaren veertig van de vorige eeuw weer tot leven.
De nog jeugdige medewerkers van het atelier Sjeng Claessen, Mariet Konings, Sef Crompvoets, Maria Groothuis en Louis Thijssen zijn er aan het werk. 
De keramische voorwerpen van hun hand en van vele andere kunstenaars die in de ateliers van St. Joris en Loré werkten, zijn in het museum te zien. Er is veel aandacht voor de karakteristieke kenmerken van de producten uit beide ateliers.

De rijke keramische historie in Beesel komt eveneens tot leven in een visuele presentatie die ook de monumentale bouwkeramiek belicht. Met de bouwkeramiek, monumentale grote beelden en decoratiewerken, droeg St. Joris vanaf de wederopbouw na de tweede wereldoorlog en later ook Loré bij aan nieuwbouw en renovatie van kerken, kloosters, scholen, commerciële en openbare gebouwen. Veel kunstwerken vonden hun bestemming in Nederland en het buitenland, tot in Amerika en zelfs Suriname toe. Ze vormen een blijvende herinnering aan de keramische ateliers.
Zo ook in Beesel, daar vormen voorbeelden van deze monumentale bouwkeramiek een waar buitenmuseum.

Een bezoek aan het museum met een Keramisch Ommetje door het buitenmuseum geeft een mooie inkijk in het rijke keramische verleden van Beesel en laat de bezoeker kennismaken met de kunstenaars, keramische technieken, kunstvoorwerpen en keramische bouwkunst.

Het museum is in 2024 vanaf 5 mei tot en met september geopend op zon- en feestdagen van 11.00 uur tot 17.00 uur.
De entree is gratis.
Meer informatie over de huidige wisselexpositie “Spiegelingen in Klei” op www.museumbeesel.nl.

Stichting Beesels Keramisch Erfgoed

Contact

info@sbke.nl
Ruys van Splintersingel 13
5954 BL Beesel
IBAN: NL20 RABO 0121 5396 28

© Copyright SBKE