20 augustus 2022

Kunstwerk Biëncaer geplaatst
Zaterdag 20 augustus hebben vrijwilligers het kunstwerk Biëncaer op de siermuur in de Bijenoase aan de Beekstraat in Beesel bevestigd.

Kunstenaar Paul Vincken maakte dit kunstwerk in de jaren zeventig van de vorige eeuw in het keramisch atelier van St. Joris in Beesel. Het is een figuratieve themavoorstelling met een bloem, een bij, een bijenkorf en honinggraten.  

Het kunstwerk sierde de gevel van de inmiddels afgebroken kleuterschool ‘De Biëncaer’ in Heythuysen. De familie Ramaekers uit Roggel heeft zich toen over het kunstwerk ontfermd. In 2019 is het wandreliëf aan SBKE overgedragen met het verzoek om er in Beesel een nieuwe bestemming voor te zoeken.
Die is – geheel toepasselijk – gevonden in de groene Bijenoase van Imkerij de Drakenbijen in Beesel.

Speciaal voor dit uit meer dan veertig delen bestaande kunstwerk, is een siermuur ontworpen in de vorm van een halve honinggraat. De muur is opgebouwd met groen verglaasde handvorm-stenen van St. Joris.

Op de bijzondere en lommerrijke locatie, omgeven door kippen, varkens en natuurlijk heel veel bijen, is de creatie van Paul Vincken nu aan een nieuwe levenscyclus begonnen.
Het kunstwerk bij Imkerij de Drakenbijen nodigt uit voor een een bezoek en wandeling door de De Bijenoase. De tuin is vrij toegankelijk. 

Project Biëncaer is mogelijk gemaakt dankzij:
Familie Ramaekers – Roggel
Imkerij de Drakenbijen / Familie Apeldoorn – Beesel
St. Joris Keramische Industrie BV – Beesel
Thijssen-Emans & Co. BV – Beesel
Raedts Bouwbedrijf BV – Venray
Vrijwilligers SBKE

Stichting Beesels Keramisch Erfgoed

Contact

info@sbke.nl
Ruys van Splintersingel 13
5954 BL Beesel
IBAN: NL20 RABO 0121 5396 28

© Copyright SBKE