25 augustus 2021

Project Spoorzoeker afgerond

In 1960 creëerde Joep Thissen in het keramisch atelier van Loré drie speelse wandbeelden die bestemd waren voor de nieuwe school De Spoorzoeker in Roermond. Ze verbeelden spelende kinderen.
In Roermond sierden ze zestig jaar de gevel van het schoolgebouw. Omdat het schoolgebouw in 2020 werd gesloopt en de beelden daardoor verloren dreigden te gaan heeft SBKE, na overleg met de gemeente Roermond en Waterschap Limburg,  zich over het kunstwerk ontfermd.
De zestig delen van het kunstwerk zijn door de vrijwilligers van SBKE in de zomer van 2020 voorzichtig van de gevel verwijderd en in het atelier van St. Joris grondig schoongemaakt en waar nodig hersteld.

Nu, een jaar later, is het kunstwerk geplaatst in de drie nissen van de tuinmuur aan het kerkplein in Beesel. Deze muur is daarvoor speciaal ontworpen en gebouwd. Zelfs aan de verlichting is gedacht. In de avonduren wordt het kunstwerk door de drie aangebrachte spots fraai belicht.

Bijzonder is dat op de huidige locatie van het kunstwerk Louis Thijssen en René Peeters in 1954 hun keramisch bedrijf Loré startten. In de oude smidse van Van Lomm, grenzend aan het kerkplein, heeft kunstenaar Joep Thissen misschien wel zijn eerste werken voor Loré uitgevoerd.

Stichting Beesels Keramisch Erfgoed

Contact

info@sbke.nl
Ruys van Splintersingel 13
5954 BL Beesel
IBAN: NL20 RABO 0121 5396 28

© Copyright SBKE